Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Agilityn hyppytekniikkaa

No niin nyt olemme osallistuneet taas Noahin kanssa agilityn hyppytekniikka kurssille. Meitä kurssittamassa oli Kaukosen Ulla Järvenpäästä. Voi vaan taas todeta, että todella hyvä kurssi ja nyt saamme jatkaa uusien kotiläksyjemme kanssa. Tämä oli siis toinen kerta Noahin kanssa. Osallistuimme ensimmäisen kerran Ullan kurssille tammikuussa. Koko talven harjoittelimme hallissa tekniikkaa. Ulos siirtyessä oli hieman taukoa. Uskomatonta, että silloin kurssille osallistui kymmenkunta koirakkoa, niin meitä on ollut vain pari sitkeää sissiä jatkamassa treenejä. :) Silloin talvella Noahin takaosan hallinta ei ollut hyvä ja syvätuen osalta oli parannettavaa. Syvätuki on siis koiran syvät lihakset, jotka kehittyvät ainoastaan hitaassa liikunnassa. Noah kun on ketterä ja nopea koira, niin on vauhdilla korvannut puutteita joita syvätuessa on ollut. Lisäksi hyppy oli etupainoinen ja Noah tömisi alatullessaan. Koska takaosan hallinta oli heikkoa, niin Noahille kokoaminen ja painon siirto oli haastavaa. Noah on sen kokoinen koira, että varmaan tulee esteen kuin esteen yli, mutta se että miten se hajoittaa ja kuormittaa kroppaa on sitten toinen asia. Haluan pitää koiran terveenä, joten siksi ei ole aivan sama miten koira hyppää. Noah on kuitenkin agilityä ajatellen aika iso, vaikka flattiurokseksi ei ole iso ja raskas. Saimme tammikuussa ohjeeksi harjoitella vain set pointia ja perussarjaa kesään asti. Näin olemme toimineet ja työmme on tuottanut tulosta, koska Noahin kroppa on kehittynyt huimasti ja hypyt pääasiassa aika hyviä. Noah mm kävelee kaatuneiden puun runkojen päällä maastossa. Kun aloitimme harjoittelut, niin se vain huojui rungolla seistessään ja jos lähti liikkeelle, niin taka osa saattoi pudota pois. Nyt se pystyy kävelemään kapenevalla puunrungolla ja seisomaan siellä vaikka kuinka kauan. Lisäksi pitäisi enemmän vielä harrastaa h-i-d-a-s-t-a ylä- ja alamäki kävelyä, jotta takosan ja lapojen syvätuki vielä paranee. Lisäksi myös huolellinen verryttely ja jäähdyttely ja palauttava lenkki ravissa on erittäin tärkeää!!!

Nyt viikonlopun aikana teimme eri harjoituksia. Noahilla on edelleen työstettävää kokoavien liikkeiden osalta. Tämä onkin tiedossani, sillä esimerkiksi nyt kisoissa olen huomannut että käännöksissä on parannettavaa ja tähän myös olemme saaneet nyt lisävinkkiä harjoitteluun. Itse asiassa siinä näkee miten hyppytekniikka on tuottanut tulosta. Noah on kisannut yhteensä kolme kertaa eli mennyt kisoissa yhteensä viisi rataa ja nyt on kaksi siirtoon oikeuttavaa nollaa kasassa. Noah ei ole kovin montaa kertaa hypännyt treeneissä esteitä edes maksi korkeudella. Edellisen kurssin jälkeen sanoin koulutusohjaajalle, että nyt minun ja Noahin suunnitelma on sellainen, että teemme hyppytekniikkaa ja harjoittelemme sitten treeneissä pelkästään ohjausta matalilla rimoilla (n 20 cm). Kesän korvalla rimoja vasta nostettiin, mutta se ei ole Noahille tuottanut ongelmia.

No enivei nyt on sitten harjoiteltava Noahin kanssa edelleen set point harjoitusta, set point harjoitus myös vinottain,  perussarjaa teemme nyt etäisyyden kanssa ja häiriön kanssa eli että minä liikun, lisäksi perussarjaa niin, että ennen perussarjaa on hyppy eli hypyn jälkeen on koottava itsensä. Tällä opetetaan koira keskittymään hyppyyn ohjaajan liikkeestä huolimatta. Usein kun ohjaaja häiritsee koiraa, niin koiran pää nousee ja jalat tippuvat ja näin ollen myös rima lentää. Uutena juttuna sitten otetaan "power grid" harjoitus eli se on perussarja, jossa Noahilla on rimat 40 cm korkeudella ja väli on 10 f (jalkaa). Jonkun verran kaarretyöskentelyä, että kolmen esteen sarja, jossa palkka on kaarteessa ja ohjaajan lähetyspaikka on toisen esteen kohdalla. Lisäksi Noahin kanssa harjoitellaan alastuloharjoitusta ensin lyhyellä harjoituksella eli ensin on speedbump, jossa etäisyys Noahille 5 f, okseri ja vielä sen jälkeen hyppyeste eli joutuu esteen jälkeen kokoamaan itsensä. Noahilla ei ollut ongelimia etäisyyksien kanssa eli osaa kyllä venyttää, mutta kokoamiset on haasteellisia. Lisäksi tehdään sellaista sarjaa missä on askeleen pidennykset putki kaarteessa ja sen jälkeen perussarja, jossa joutuu kokoamaan itsensä. En laita tähän mitään tarkempia ohjeita sen takia, koska nämä kotiläksyt on aina koirakohtaisia ja sen takia on hyvä että ihminen joka osaa katsoa koiran tyyliä, niin sanoo mikä sopii millekin koiralle.

Tosin suunnitelmissani on, että teen myös Teddylle hieman hyppytekniikka treeniä, koska sain sen lavan totaalisen jumiin toissa keväänä kun teimme hyppynoutoja dameilla. Teddy on varmaan hypännyt kovin etupainoisesti silloin ja jumittanut itsensä. Sen kanssa otan vain set point harjoituksen ja perussarjan ohjelmaan, koska niitä voi kuitenkin suht turvallisesti tehdä kaikkien koirien kanssa. Monet pitävät agilityä helppona ja huuhaa lajina, mutta sitä se todellakaan ei ole.

Nyt Noahin kanssa on suunnitelmissa kisata parit ykkösluokan kisat vielä syksyllä. Saa nähdä nousemmeko kakkosiin tai kuinka käy?!? Jos ei niin sitten joskus... Kuitenkin nyt lähden tekemään taas uudella innolla hyppytekniikkaa, jotta sitten kakkosissa saamme napsaistua metrejä pois kaarteista. Varsinaisissa treeneissä tehdään pienillä korkeuksilla edelleen ja myöskin sitä, että rimat on vähän eri korkeuksilla, että koira oppii lukemaan ja pysyy aktiivisena. Katsotaan kuinka edistymme. Olen sitä mieltä, että jokaisen flatin kokoisen koiran olisi syytä tutustua hyppytekniikka harjoitteluun ja turha kiire pois! Poppyhan on harrastanut agilityä vuoden iästä alkaen ja onkin onni, että sillä on luonnostaan ollut niin hyvä tekniikka ja kropan hallinta (eikä heikkouksia, jotka vaikuttaneet harjoitteluun), ettei se ole hajoittanut paikkoja, mutta eipä sillekään jotkin treenit pahaa tee. :)

keskittyminen ennen omaa vuoroa :)
Kyllä taas sai olla niin tyytyväinen omaan koiraan! Onni on omistaa Noahin kaltainen koira, en voi kuin todeta että luojan kiitos se jäi kotiin. Se on koira joka tuottaa minulle niin paljon iloa ja ihan arkipäivätkin hienoja sen kanssa. Eihän se nyt virheetön koira ole, mutta se on vain minun käteen sopiva koira. Se tuntuu aina vain vahvemmin siltä, että se on koira joka omassa sydämessäni tulee täyttämään Daisyn jättämät saappaat!!! <3



Pennutkin olivat mukana kentällä aamupäivällä ja jäivät kotiin sitten lounaalla kun Noah haettiin kotoa treeneihin. Tein niin, että ne olivat eilen ja tänään yksitelleen mulla seuraamassa treenejä ja teimme pikkujuttuja kuten kontaktia, seuraamista, ohituksia ja odottamista. Sillä aikaa toinen oli yksin autossa odottamassa ja molemmat odottivat vuorollaan hiiren hiljaa autossa. Keskittyivät hyvin pieniin treenisessioihinsa ja olivat rauhallisia ja miellyttäviä vaikka ihmisiä ja koiria vilisi. Saivat myös tervehtiä ihmisiä ja tutustua vähän toisiin erinäköisiin koiriinkin. Hyvin meni ja olivat oikein reippaita pieniä ipanoita. :)

Niin ja kaikki hyvä loppuu aikanaan, kuten mun kesälomaviikko. :( Kurjaa kun huomenna pitää töihin ja työmotivaatio on kyllä nollassa... :(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti