Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 26. toukokuuta 2012

Nome-kauden avaus ja Nemo näyttelyssä

Nemo esittettiin tänään Sysmän näyttelyssä. Siellä tuomaroi Raija Tammelin. Nemo oli ROP ja sai ensimmäisen sertinsä. Ryhmäkehistä ei sen sijaan tullut sijoitusta, mutta eipä tuo haittaa. Suuren suuret onnittelut Maria & Nemo! Olemme kovin iloisia menestyksestänne. :)

Minä taas nousin aamulla kukon laulun aikaan ja auton nokka kohti Närpiötä. Siellä starttasin nome-kokeessa Teddyn ja Noahin kanssa AVO-luokassa. Lotten ja Troy starttasivat ALO-luokassa. AVO-luokan tuomariksi oli merkitty Åmanin Pena, mutta arvostelun hoiti oikeastaan Uusimäen Pekka ja Pena vain valvoi. Pekka on nyt siis tuore nome-tuomari, onnittelut hänelle! ALO-luokan tuomaroi Tuomisen Jyry.

AVO-luokan koe oli periaatteessa ihan peruskoe ja mielestäni helpohko, joskaan siellä ei mikään huima tulostaso ollut. Koe suoritettiin parityönä, joten koirat suorittivat tehtävät vuorotellen. Mulla oli molemmilla koirilla isommat numerot, joten parimme aloittivat hommat. Koe alkoi vesiohjauksella, joskin vesi oli niin matalalla, että eivät ohjauksessa päässet lainkaan uimaan. Markkeerauksessa pystyivät vähän uimaan. Ohjauksessa lähetys ensin vähän matkaa maata pitkin ja sen jälkeen koira eteni veteen ja kahlasi sitten koko matkan siellä. Kolme riistaa oli sellaisessa kaisltasaarekkessa. Vene oli jo ohjauksen ajan avovedessä vasemmalla puolella paikallaan. Ohjasin molemmat pojat tavallaan suoraan avoveteen, koska laskin niin että tuuli kävi ohjauksesta päin. Näin pääsivät tuulen alle ja riista tuli melko helposti talteen molemmilla. Tämän jälkeen kakkosmarkkeeraus. Ensin maalle kaislikkoon ja sitten kakkonen veneestä avoveteen, jonne matkaa ehkä vajaa 100 m (ei minun arvioima matka, sillä olen huono arvioimaan). Molemmat haki ensin vedestä suht suoraviivaisesti. Tämän jälkeen kaislikosta. Noah etsi vähän aikaa tätä ensiksi heitettyä lokkia. Teddy teki hyvin, vaikka Teddy on yleensä huono markkeerauksissa. Noahin kanssa minun olisi pitänyt odottaa lähetyksen kanssa eli lähetin sen turhan hätäisesti. Tämän jälkeen jatkettiin hakuun. Noah haki kolme sujuvasti, mutta lähimmät varikset jäi löytymättä ja fasaanit metsästä. Hakeutui lopuksi vähän väärälle alueelle, josta kutsuin pois, tämä näyttää sen hakuteho sitten laskevan. En itse tiennyt missä varikset on, joten olisi kyllä saanut helposti talteen variksen, jos vain olisin lähettänyt huolellisemmin. Teddyn kohdalla olinkin sitten jo fiksumpi. Vesialue veti haussa Noahia puoleensa ja hakeutui sinne ohjaukselle päin, sillä markkeerausta hakiessaan, nosti nokan ja haistoi riistan. Haki tästä huolimatta markkeerauksen. Noah teki kokeen minun mielestäni ihan kivasti ja nuo töpit voin ottaa omaan piikkiin. Kaikki luovutukset oli hyviä. Vedessä olevan markkeerauslokin toi siivestä, eikä korjannut otettaan vaikka tuli maihin, se oli ainut miinus riistan käsittelyssä. Tulos oli AVO-3.

Teddy taasen... *pudistelee päätään* Se teki tuon ohjauksen todella hitaasti. Sillä ei pitäisi olla huono kunto ja on muutenkin sopivassa kunnossa. Hakuruutuun mennessä meidän pari oli jo nollannut, joten Teddyllä oli siis suht paljon riistaa haettavana sieltä. Sepä sitten päätti rikkoa hakuruudun viidennen riistan. :( Eipä ole tuotakaan koettu aiemmin sen kanssa. Se käsitteli riistaa tosi huonosti muutenkin haussa eli pallotteli, mikä ei ole sille ollut tyypillistä. Koska se oli tosi hidas tuossa ohjauksessa kahluu syvyisessä vedessä, niin tuli mieleen, että onko se kipeä selästään kun ei laukannut siellä ?!? Onko se mahdollisesti parityö, joka nostaa kierrokset ja saa rikkomaan?!? Yhteistreeneissä Teddy stressaa juurikin hidastamalla. Voihan se myös johtua yhteistyöstä, koska mä en voi sietää hidastelua ja koejännitys... Voi siis sanoa, että sen vauhti lievästi sanottuna oli vaihteleva. Hakuruudussa missä oli maata alla, niin kyllä meni reippaasti omalla tyylillään (joskaan ei ole mikään tykki silloinkaan) ja palasi aina riistan kanssa. Pekka myöhemmin sanoikin, että jos olisi ollut tuloksessa kiinni, niin haastava koira arvostella, koska näytti haluttomalta ja hitaalta ja sitten taas jossain se sitten teki hyvin. Suoritti siis kuitenkin tehtävät. No eipä tarvinnut sitä tulosta miettiä kun nollasi. Jotenkin mulla on Teddyn osalta motivaatio hukassa. En siedä katsoa tuollaista hitautta lainkaan ja sitten vielä tuo riistan käsittely, GRR... Sen tyyli vain ei säväytä minua. :( Toisaalta mietin, että se täytyy kyllä tutkituttaa että onko tuolle jotain fyysistä syytä tuolle eli käyttää se fyssarilla ja ehkä kuvata ranka. Sehän on aika jäykkä koira kun vertaa Noahiin.  Teddyn tulos siis AVO-0.

Poikien arvostelut:
Noah:
Haku: Itsenäistä hakua tekevä koira, joka aloittaa tehtävän mukavasti. Loppua kohden haku menettää itsenäisyyttään ja se jää teholtaan hieman vajaaksi.
Ohjattavuus: Suorittaa tehtävän rauhallisella tavalla. Voisi pyrkiä riistalle voimakkaammin.
Paikallistamiskyky: Näkee molemmat heitot. Maalle heitetystä huono muistikuva, mutta löytää riistan haulla. Veteen heitetyn noutaa suoraviivaisesti.
Riistan käsittely: Pehmeät ja hyvät otteet.
Muut ominaisuudet: Rauhallinen passissa.
Yleisvaikutelma: Rauhallisella ja tasaisella tavalla työskentelevä koira, jonka tulosta pudottaa haun loppuvaiheen tehottomuus ja lievä epäonnistuminen markkeeraus tehtävässä. Ohjataan miellyttävästi.

Jotenkin lause "Voisi pyrkiä riistalle voimakkaammin." on mielestäni pöljä ohjauksen yhteydessä. Noah eteni rauhallisesti ja kuunnellen. Kuinka se voisi pyrkiä riistalle voimakkaammin, kun se ohjataan sinne eikä se tiedä missä riista on?!? Yleisössä oli myös kokenut nome-tuomari Kähärän Ossi (joka tyylikäällä ohjauksellaan saavutti AVO-1 tuloksen koirallaan. :)),  joka minulle myös sanoi, että ei ymmärtänyt tuota lausetta sillä hänen mielestään se eteni hyvin. No eipä tuolla väliä ja sillä että onko tulos kakkonen tai kolmonen, kun ei ykkönen kuitenkaan. ;)

Teddy:
Haku: Tekee omalla tasaisella vauhdilla hakua, mutta rikkoo riistan (varis).
Ohjattavuus: Saadaan ohjattua riistalle.
Paikallistamiskyky: Näkee molemmat heitot ja noutaa ne itsenäisesti.
Riistan käsittely: Rikkoo variksen hakutehtävän yhteydessä.
Muut ominaisuudet: Rauhallinen passissa.
Yleisvaikutelma: Rauhallisella tavalla työskentelevä koira, jonka koe keskeytyy hakutehtävässä riistan käsittelyyn.

Kävin pikaisesti katsomassa myös ALO-koetta. Koe oli haastava, mutta suoritettavissa kuitenkin. Alkoi kosteikossa ykkösmarkkeerauksella. Tämän jälkeen tuli ohjaus saarekkeeseen, jossa oli kivien välissä riista. Tämän jälkeen jatkettiin hakuun. Hakualue ei ollut syvä, mutta leveähkö. Tämän jälkeen kakkosmarkkeraus, jossa ensiksi heitetty tuli veteen kivien taakse, myös matkalla oli kivikkoa ja toinen avoveteen. Troy suoritti kaikki tehtävät. Ensimmäinen markkeeraus oli mallisuoritus. Muilla osa-alueilla oli vähän haparointia, joskin sai riistat talteen. Tämä vaikutti tulokseen ja sen tulos oikeutetusti oli ALO-3.

No nytpä tietää mitä treenata. Noahin kanssa treenit jatkuvat. Teddy on tutkittava ja sitten sen mukaan edettävä. Pojat kuitenkin osoittivat sen, että varsinaisesti avoimen luokan tehtävät eivät aiheuta niille päänvaivaa, vaan suorituvat niistä. Tosin olosuhteethan kokeissa sitten vaihtelevat.

Tässä alla on eilisen nikkaroinnin tulos, eikä siinä kestänyt edes kauan. Esteen hinnaksi tuli n 15 e eli kolme lankkua ja neljä kulmarautaa. Kas tässä:

oma tokoeste :)
No niin se on vain nostettava nokka ja edettävä kohti uusia pettymyksiä. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti