Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Kurssilla

Mielenkiintoinen kurssi viikonloppu takanapäin ja monenlaisia ajatuksia pää täynnä. ;) Itse osallistuin Noahin kanssa. Elvenpath's koirista myös osallistui Martina & Colin sekä Lotten & Troy. Meitä kouluttamassa täällä oli Fontellin Susanna kaakosta. Ryhmä koostui hieman eritasoisista koirista, joita oli yhteensä 10 kpl (9 flattia ja 1 labbis) ja kourallisesta kuunteluoppilaita. Aloitimme lauantai aamuna hieman keskustelemalla, kunnes siirryimme käytännön harjoituksiin. Aamulla keli oli ihan kammottava kun tuuli ja satoi. Kun oli aika siirtyä ulos harjotuksiin n klo 11, niin sade oli onneksi lakannut.

Ensin aloitimme ihan sillä, että hän katsoi että miten koirat seuraavat, että seuraako koira ohjaajaa tai ohjaaja koiraa. Tässä ei ollut mitään ihmeellistä Noahin osalta, sillä se seuraa aika hyvin. Tosin pariin otteeseen siirtymisissä viikonlopun aikana pistin sen hihnaan, että hieman petrasi asentoaan. Tason tarkastus tapahtui myös  luonnollisesti ihan simppelillä ykkösmarkkeerauksella, jossa Susannan tarkat silmät huomasivat missä oli parantamisen varaa. Markkeerauksissa Susanna korosti tuulen merkitystä ja myöskin ohjauksissa, että mihin kannattaa kovalla tuulella koiransa linjata, kun pitää mennä paikasta A paikkaan B. Tämän jälkeen teimme koirille muistipaikan, niin että olivat rivissä ja noutivat kukin yhden damin. Tämän jälkeen poistuttiin paikalta kiertämällä, että muistipaikan ja lähetyspaikan välille syntyi ns sokko alue. Kokemattomat koirat aloittivat lähempää ja vanhemmat sitten kauempaa. Kukin oli jättänyt koiralleen pari damia. Kun olimme siellä kauimmaisessa lähetyspaikassa, niin näkyi missä Noahilla mentiin sen "mukavuusalueen" yli ja luonnollisestihan aikaa oli kulunut jo reilusti siitä kun ne damit oli viety muistipaikalle. Kun lähtö ei ollut hyvä, niin lähetyksessä siirryttiin muutama metri eteenpäin ja katsottiin miten koira linjautui. Tehtävä sujui Noahilta ihan kivasti.

Päivän päätteeksi sitten tehtiin pareittain ohjaus muistipaikalle ja markkeeraus. Olin Lottenin kanssa parina ja  teimme niin, että Troylle tuli ensin markkeeraus, jonka Noah katsoi sen, kielsin ja otin käännöksen muistipaikalle ja lähetin sen ohjauksen. Ei mitään probleemaa... Troy noukki oman markkeerauksensa ja osat vaihtuivat. Troy myös suoritti tämän osion moitteetta. Sanoisin, että Noahilla tuo johdonmukainen treeni on tuottanut tulosta eli sen maltti jättämisissä on parantunut huimasti. Katsotaan nyt miten kokeessa käy, kun käyn tarkastamassa poikien tason Närpiön kokeessa 26.5. 

Lopuksi Susanna myös näytti koirien hallintaharjoituksen, jossa Colin oli näytekappale. Colin on hieman impulssiivinen ja vahvatahtoinen. Martinan tuli laskea Colin irti ja jos se lähti ohjaajansa luota, niin muut "ajoivat" sen takaisin ohjaajan luokse. Tässä koiran piti oivaltaa, että paras paikka on ohjaajan läheisyydessä ja siinä on niin turvallista olla, että voi olla siinä kaikessa rauhassa ja pistää siihen pötköttämän. Ohjaaja oli taas välinpitämätön koiraan kohtaan eli hän vain seisoi siinä ja viestitti olemukseellaan, että hän kyllä hansaa tämän tilanteen... Tätä harjoitusta on vaikea selittää, jos sitä ei näe, siinä ei tehdä koiralle mitään pahaa eikä dramaattista. Colin suhteellisen nopeasti antoi periksi ja kävi ohjaajansa viereen pötkölleen. Martina saa kyllä tehdä tämän asian kanssa reilusti töitä. Lisäksi Colin kuumeni turhan paljon paukuista ja kun muille tehtiin markkeerauksia. Viime syksynä se oli hyvällä tasolla, mutta nyt kun kevään treenit on taas aloitettu, niin se on taas taantunut. Päivä oli siis hyvin mielenkiintoinen. Sitä oppiin ja saa ajatuksia kun katsoo muita. :)

Tulin kotiin joskus hieman ennen klo 18. Miku oli kepona kyllä hoitanut koirien kanssa välttämättömimmät asiat, mutta koska keli oli mitä mainioin, niin päätimme vielä lähteä parin tunnin metsälenkille. Kävimme yhdellä laavulla katsomassa, josko voisi ottaa grillattavat mukaan jollekin lenkille. Hmm Sini ja Noah kävi heti tutkimassa mitä laavun katolta löytyi. Ne on meidän apinaosastoon kuuluvat, jotka tykkäävät tutkia ja kiipeillä esim tukkikasojen päällä. ;)

Noah laavun katolla, Sini oli jo ennättänyt muualle
Myöhemmin lenkillä Sini löysi myös pallogrillin kannen, jonka kanssa oli kiva juoksennella. Sekopää mikä sekopää... Kyllä oli olo sellainen, että oli kaikkensa antanut sitten illalla kun kotiuduimme.
Sini
Kurssi sitten jatkui tänään aamutuimaan. Lotten oli päättänyt, että hän haluaa tehdä Troyn kanssa eilisen harjoituksen, siis sen viimeisen mikä tehtiin Colinin kanssa. He sitten seisoa töröttivät koko päivän kun muut tekivät treenejään. ;) Troy pääsi sitten Noahin pariksi tekemään yhden harjoituksen. Tämän jälkeen se oli hieman polleata poikaa, että taas piti vähän muistutella realiteeteistä ja se palasi ruotuun. Muuta se ei päivän aikana tehnyt. Kävimme tässä meidän pariharjoituksessa tekemässä kaksi muistipaikkaa ja palasimme eri reittiä takaisin. Koira lähetettin linjalle ja pysäytys, jolloin odotettiin, että koira nollaa päänsä ja vekattiin se sitten oikealle tai vasemmalle ja sen jälkeen suora linja. Noah suoritti tämän tehtävän oikeastaan suhteellisen simppelisti, mutta se hätäili ja jäi seisomaan, kun yleensä pysähdyksissä istuu. Tässä harjoituksessa oli kiva kuvio toteutettavaksi. Olemme jotain tuon tapaista tehnyt, mutta aina on hyvä saada muistutusta, koska mun ainakin pitää treenata enemmän pysähtymisiä. Tärkeää tässä tehtävässä on, että ei harjoittele molempia suuntia kerralla eli että pysäyttää ja ohjaa samasta kohdasta oikealle ja vasemmalle, vaan sitten pitää muuttaa harjoitusta kun otetaan toinen suunta. 

Lopuksi otettiin markkeerauksia, niin että lähetys rivistä. Damin putoamispaikka sama, mutta rivi siirtyi eri lähetyskulmiin. Noah lähti kerran kun en itse ollut tarkkaavainen ja kaveri lähetti koiransa (ja periaatteessahan ei pitäisi kiinnittää huomiota koiraan...), mitä ei ole aiemmin tehnyt. Ärähdin ja huomasi heti virheensä. Onneksi se ei kaverin koiran lähtöä häirinnyt. Hmm kyllä pitäisi vaihtaa lähtökäskyksi koiran nimi, eikä pelkkä "hae" jota monet muutkin käyttävät. 

Kurssin antiin erittäin tyytyväinen ja luulen, että kaikki osallistujat saivat nipun ideoita toteutettaviksi. Noah käyttäytyi melko hyvin. Noahille haaste oli palauttaa koirarivistöön eli sillä häntä nousi (jep jep, kun häntä ei ole kauhean matalalla muutenkaan... ;)) ja pälyili muita. Ei ole ollut yhteistreeneissä, jossa on noin paljon koiria ja vaatii näköjään totutusta. Hieman sosiaalista piipitystä esiintyi, eli lähinnä katseli muita koiria ja pistää korvat rusetille ja päästi ääntä, sitä ei kukaan muu juurikaan varmaan kuullut kuin minä itse. Muuten käyttäyi rauhallisti ja hyvin. Tähän tosin saattaa vaikuttaa, että Poppy oli ensimmäisen kerran nyt juoksun jälkeen perjantai-iltana muiden koirien seurassa lenkillä. Teddy oli perjantai ja lauantai lenkit tosi ärsyttävä. Kävi nuolemassa Poppyn korvia, että ne oli ihan klähmäiset. Käsilaukusta tuli ja kovaa -> pysyi hetken poissa kunnes taas muisti, että on mentävä sinne flirttailemaan. Tänään oli sitten onneksi rauha maassa. Huomasin, että Noah reagoi aika voimakkaasti yhteen kurssilla mukana olevaan narttuun, jolla oli juuri luovutusikäisen pennut. Reagoi sen tuoksuun eniten.

Lähdin tänäkin iltana koirien kanssa metsälenkille. Mulla oli pikkudami taskussa, niin tein Enyalle pari noutoa, eli joutui etsimään damia metsästä eli kävin kävelemässä ristiinrastiin ja vaivihkaan pudotin pikkudamin alueelle. Apassin ja Sinin laitoin puuhun kiinni, mutta muuthan pysyy hyvin paikoillaan, joten ne saivat odottaa kun Enska teki nämä pikku jutut. Käytti ihan hemmetin hyvin nenäänsä eli löysi damin tosi nopsaan, vaikka se oli suopursujen keskellä. Otti sen hyvin ja palautti hyvin. Hieno likka... Olen tyytyväinen, kun noilla molemmilla on rauhallinen ja hyvä suu, hieno homma. Niin on onneksi näille muilla minun koirilla paitsi Sinillä, saattaa riistasta tulla pannukakkua. Ehkä joku toinen päivä on sitten Apassin vuoro. Apassi oli ihan hiljaa ja rauhassa puussa kiinni, että sekin oli hieno pikkumies. Mä en turhan paljon niiden kanssa ole tehnyt. Ne ui hyvin ja mielellään, että siinä ei ole mitään. Eivät ole noutaneet vedestä, mutta ovat uiskennelleet muuten vaan  siitä lähtien kun jäät lähtivät.

Ensi torstaina Noahilla on agistartti Kokkolassa. Lauantaina on meidän omat kisat ja silloin on tarkoitus, että sekä Poppy että Noah starttaavat. Sunnuntaina olen Noahin kanssa osallistumassa agikoulutukseen, kun edellisen päivän tuomari jää pitämään koulutusta. Onneksi tulollaan on sitten yksi kesäloma viikko, se tulee kyllä tarpeeseen. Nyt on niin paljon aktiviteettiä tässä kevään korvilla, ettei saa ollenkaan olla rauhassa. ;) Sitä seuraavan viikonloppun lauantaina nome-koe ja sitten sunnuntaina on länkkäreiden pentutreffit. Kolmen viikon päästä oleva viikonloppu on sitten onneksi kokonaan vapaa. No itsepä olen itseäni aktivoinut...

Nyt on kyllä aika tehdä treffit nukkumatin kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti