Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Aktiivinen viikonloppu...

...ja huomenna taas pääsee töihin lepäämään aktiivsen viikonlopun jälkeen. ;) Lauantaina käytiin pyörähtämässä Seinäjoen KV-näyttelyssä. Minulla oli mukana vain Noah, jonka esitin käyttöluokassa ja meni pikkasen paremmin kuin viimeksi näyttelyssä. Tosin tällä kertaa oli myös tuomari erittäin miellyttävän oloinen. Lisäksi kasvateistani oli mukana myös Noahin sisko Mini. Niin ja näyttelyhän taas tuli yllättäen, kun perjantai-iltana metsälenkin jälkeen piti heittää koira pesuun ja taas oli sellainen "kääk... koirahan on trimmaamatta" toteamus. Hmm... tämä sakki kun pistelee aina luomu lookissa. ;)

Seinäjoella tuomaroi Saija Juutilainen. Noahilla meni ihan hyvin sen sijoitus oli ERI-1 SA, PU-4. Arvostelu: "2 v kauniisti kehittynyt tasapainoinen ja laadukas nuori uros, jolla erinomaiset mittasuhteet, runko ja luusto. Kaunis pitkä pää, jossa oikeat linjat, purenta ja ilme. Harvinaisen hieno kaulan kiinnitys. Hyvä ylälinja. Liikkuu erinomaisella sivuaskeella. Hyvä hännän asento. Hieman löysät askeleet. Hieno karva. Upea lihaskunto. Upea luonne." Varsin mukava arvostelu. Tuossa oli hyvä hännän asento, mutta kyllä Noah kantaa liikkeessä häntäänsä kehässä turhan korkealla. Noahin sisko Minin sijoitus ERI-1, mutta ilman lisämausteita. Minusta sillä oli myös varsin mukava arvostelu.

Seinäjoelta oli sitten kiire kotiin, etten edes jaksanut jäädä katselemaan sinne loppuun asti. Meillä oli treffit Miinan kanssa ja kiirehdimme sitten meille, jotta ennättäisimme vähän treenailemaan valoisaan aikaan. Eipä paljoa ehditty, mutta jotain pientä. En ottanut kuin Noahin mukaan ja sitten kävimme treenien päätteeksi myös pikku lenkin, että mukana oli Noah, Enya ja Apassi ja Miinan koirat Peppi ja Mio. Hienosti tulivat kaikki toimeen. Illalla myös Lotten tuli piipahtamaan ja tapaamaan Miinaa. Aina mukavaa istua hetken iltaa. Myöhään ei mennyt sillä aamulla oli aikainen herätys kun osallistuimme MH luonnekuvaukseen. Todella mukava päivä ja meillä oli todella mukavat kuvaajat Marina Bast ja Carina Timberg ja testiohjaajan Anne Kuivinen. Ja itse asiassa heidän kanssaan tuli puheeksi alustava buukkaus vuodelle 2013 Länkkäreille ja mahdollisesti Stormeille. Minulle päivä kasvattajana mielenkiintoinen, koska neljä kasvattiani osallistui. Ei myöskään tullut yllätyksiä. Noah reagoi aika voimakkaasti, mutta toisaalta se palautui kaikesta "pelottavasta" hurjan nopeasti eikä loppuleikissä siinä näkynyt kuormitusta. Teddy oli mielestäni rohkeampi myös kuin odotin. Mulla on onneksi otokset videolla, että saan katsoa itse niiden suoritukset kaikessa rauhassa.

Tässä niiden kritiikit (T = Teddy ja N = Noah):

1a Kontakti Tervehtiminen: T 4 ja N 4 "ottaa itse kontaktia ja vastaa siihen"
1b kontakti yhteistyö: T 4 & N 4 "Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta."
1c kontakti käsittely: T 3 & N 3 "hyväksyy käsittelyn"
2a Leikki 1 leikkihalu: T 3 & N 3 "Leikkii aktiivisuus lisääntyy/vähenee"
2b Leikki 1 tarttuminen: T 3 & N 3 "tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla"
2c Leikki 1 puruote ja taisteluhalu: T 2 "tarttuu viiveellä - irrottaa/pitää ei vedä vastaan" & N 1 "ei tartu esineeseen"
3a Takaa-ajo 1. krt: T 1 & N 1 "ei aloita"
3b Tarttuminen 1 krt: T 1 & N 1 "ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään"
3a Takaa-ajo 2. krt: T 1 & N 1 "ei aloita"
3b Tarttuminen 2 krt: T 1 & N 1 "ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään"
4 Aktiviteettitaso: T 2 "tarkkaavainen, rauhallinen, voi istua, maata tai seistä" & N 3 "tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja"
5a etäleikki kiinnostus: T 3 & N 3 "kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja"
5b etäleikki uhka/agressio: T 1 "ei osoita uhkauseleitä" & N 2 "osoittaa yksittäisiä (1-2) uhkaus eleitä osion ensimmäisessä osiossa.
5c Etäleikki uteliaisuus: T 1 & N 1 "Ei saavu avustajan luo"
5d Etäleikki leikkihalu: T 1 & N 1 "ei osoita kiinnostusta"
5e Etäleikki yhteistyö: T 1 & N 1 "ei osoita kiinnostusta"
6a yllätys pelko: T 3 "väistää kääntämättä katsetta pois haalarista" & N 4 "pakenee enintään 5 m"
6b yllätys puolustus/agressio: T 2 & N 2 "osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä"
6c yllätys uteliaisuus: T 3 "menee haalarin luo kun ohjaaja seisoo sen edessä" & N 2 "menee haalarin luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa"
6d yllätys jäljelle jäävä pelko: T 1 "ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä" & N 3 "pieni niiaus tai nopeuden vaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen"
6e yllätys jäljelle jäävä kiinnostus: T 2 "pysähtyy , haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla" & N 3 "pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria vähintään 2:lla ohituskerralla"
7a Ääniherkkyys pelko: T 3 & N 3 "väistää kääntämättä pois katsettaan"
7b Ääniherkkyys uteliaisuus: T 4 & N 4 "Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja edennyt puoliväliin"
7c Ääniherkkyys jäljelle jäävä pelko: T 1 "ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä" & N 2 "Pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla"
7d Ääniherkkyys jäljelle jäävä kiinnostus: T 2 "pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta yhdellä ohituskerralla" & N 1 "ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan"
8a aaveet puolustus/agressio: T 2 "osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä" & N 3 "Osoittaa useita uhkauseleitä"
8b aaveet tarkkaavaisuus: T 3 "Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista" & N 4 "Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja"
8c aaveet pelko: T 3 "on enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä" & N 4 "On enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä"
8d aaveet uteliaisuus: T 5 "menee katsomaan ilman apua"& N 2 "Menee katsomaan kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa"
8e aaveet kontaktinotto aaveeseen: T 4 & N 4 "ottaa itse kontaktia avustajaan "
9a Leikki 2 leikkihalu: T 2 "ei leiki - osoittaa kiinnostusta" & N 3 "Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee"
9b Leikki 2 tarttuminen: T 3 & N 3 "Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla"
10 Ampuminen: T 3 & N 3 "kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms, mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen"

Varsin kiinnostava testi siis ja molemmat omat koirat, sekä Peppi ja Demi suorittivat testin hyväksytysti. Luulen, että kaikki muut paitsi yksi nahkacollie selvittivät testin. Tuomarit keskeyttivät sen testin ja se mikä siinä on kurjaa jos tuomari keskeyttää, niin koira ei enää saa testiin myöhemminkään osallistua. Jos ohjaaja itse keskeyttää, niin silloin saa osallistua. Teddy oli yllättävän rohkea aaveet osiossa ja suhtautui noihin pelottaviin asioihin järkevästi. Teddy on rauhallisempi, eikä sen reaktiot ole yhtä voimakkaita kuin Noahin. Molemmat koirat myös hieman ihmettelivät ensin sitä leluakin. Paloletkusta solmittu patukka, ihan hyvä lelu mutta aika jööti. Teddyn kanssa ei ole harrastettu vetoleikkejä, joten se ei ole kovin edukseen tässä ja luonnetestin leikkiosiossa. Se on koira joka tykkää vaan kantaa tavaraa ja luovuttaa nätisti. Noahin kanssa taas on vetoleikkejä on harrastettu, joten se on niiden osalta taistelutahtoisempi. Lisäksi nuo etäleikit ja se takaa-ajo ei kiinnostanut koiria ts lelu ei aiheuttanut tarpeeksi suurta innostusta ja niiden kanssa on harjoiteltu, etteivät saa lähteä minkään perään. Sanallista käskyä ei MH luonnekuvauksessa saa käyttää ja normitreeneissä ei saa lähteä liikkeestä. En tiedä miten paljon tuo treenauksen ja kokemuksen osalta vaikuttaa tuohon osioon. Sinänsä ei mitään yllätyksiä tullut. Osasin odottaa että Noah reagoi Teddyä voimakkaammin kun sillä on enemmän tempperamenttia kuin Teddyllä. Normaalielämässä Noah on huomattavasti Teddyä tasapainoisempi, jolla ei ole minkäänlaisia pelkoja koskaan esiintynyt. Teddy esim inhoaa korkeita paikkoja ja liukkaita alustoja (sietää noita kyllä nykyään, mutta ei pidä niistä), Noah taas on kuin kala vedessä missä tahansa, Teddyllä on ollut enemmän mörköilyä, kun taas Noah ei ole ikinä mörköillyt. Summa summarum erittäin mielenkiintoista!!!

Pennut olivat mukana vain hieman haistelemassa ilmapiiriä, mutta saivat enimmäkseen odotella. Ihan fiksusti käyttäytyviä nuoria flatin alkuja olivat tänäänkin. Perjantaina  ollessani koirien kanssa metsälenkillä Apassi löysi kuolleen telkän jostakin. Se liikkuu erittäin rohkeasti ja käyttää hyvin nenäänsä. Se telkkä oli jo hetken aikaa ollut kuolleena, mutta eipä näyttänyt sitä haittaavan, vaikka vähän haiskahti. Ei ihan hallittua palautusta ja luovutusta, kun siskokin oli kiinnostunut pikkupojan saaliista. ;) Pentutreffiltä on muuten lisätty kuvia nettigalleriaan. Sitten kuului iloisia uutisia viikonlopulta. Pentujen isän pentuesisar oli työskennellyt hienosti Norjassa flattien pohjoismaisissa mestaruuskisoissa. Eilen koira oli tullut Norjan käyttövalioksi ja taisi olla kokeen paras koira ja sen ohjaaja palkittu parhaana ohjaajana. Sen sijoitus mestaruuksissa sitten 2. Niin ja viime viikonloppuna se oli saanut 2-tuloksen A-kokeesta. Erittäin hyvä koira ja taitava ohjaaja!!!

Nyt pitää vähän tutkiskella lisää noita MH tuloksia....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti