Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Kelvotonta sakkia!!!

Taas jatkuu teksti. Pitää aina välillä käydä tekemässä jotain askareita.. Niin täytyy todeta, että aika kelvotonta sakkia nämä minun kasvatustyön helmet. ;D Jep eli me kävimme lauantaina taipumuskokeessa ja sunnuntaina sitten nomen alo-luokassa. Tuomarina oli Ossi Kähärä. Eli 21.7. pidettiin taipumuskoe Laihialla ja mukana oli Enya ja Apassi.

Tässä niiden arvostelut:
Apassi NOU0:
Sosiaalinen käyttäytyminen: Hyvin käyttäytyvä koira.
Uimahalu: Menee empimättä veteen ja ui hyvin.
Hakuinto: Tekee hyvällä innolla aluksi. Pieni notkahdus jonka jälkeen hakee jälleen hyvin. 
Noutohalu: ottaa spontaanisti kaikki riistat.
Nouto-ote: pehmeä suu
Palauttaminen: ohjaajalleen.
Reagointi laukaukseen: tarkkaavainen
Itseluottamus ja aloitekyky: Itseluottamus ei riitä kanin noutoon.
Yhteistyö: hyvä.
Yleisvaikutelma: Tasapainoinen, riistaintoinen koira, jota ohjataan miellyttävästi. Valitettavasti jättää kanin metsään.

Jep eli sellainen juttu Apassin kanssa. Eli sosiaalisessa käyttäytymisessä oli vähän levoton ja vinkui, mutta ei paha kuitenkaan. Tosin tähän vaikutti, että vieressä oli haukkuva labbis. Hakualueella sille tuli turhaa juoksentelua  -> rauhoitus välillä, jolloin taas tuli pää mukaan ja viimeinen tarvittava riista löytyi. Siinä hakualueella oli pieni oja välissä ja tavallaan tämä rajan ylitys oli sille hankala, mutta selvitti sen sitten kuitenkin. Niin ja sitten jäljellä iski mörkö. Se ei ole aiemmin mörköillyt, mutta kuten olen aiemmin todennut, niin koiran heikkoudet tulevat eteen koetilanteessa. Lähti jäljelle hyvin. Jäljesti kanille ja jäljenvetäjä jo nosti kättä pystyyn, että koira on kanilla. Oli noin metrin kanista, niin kani ilmeisesti oli se mörkö sille. En tiedä mitä oli jäljestämässä kun törmäsi kaniin ja säikähti. On aina ollut innoissaan kanista, mutta haisee erille kuin omat kanit. Tuomari Ossi oli sitä mieltä, että kaniin totuttelua vielä lisää. Teimme sitten siinä kokeen jälkeen pihassa, että Ossi vei kanin ja hänen koira Pilvi haki sen ja sitten toinen nouto Apassille. Ei minkäänlaista ongelmaa kanilla, spontaani ja hyvä. Voi kun joku kertoisi mitä jäljellä liikkuu pienen flatin päässä?!? Tein sitten kotona tiistaina pari jälkeä sille, kun halusin vähän testailla. Motivoitu jälki ei ongelmaa. Sokkojälki, niin mörköili sillä ja tuli takaisin (ei ollut siis pitkä jälki...). Ajattelin, etten sano sille mitään, vaan seison kädet puuskassa ja katson jäljelle metsään -> hetken juoksi muualle haistelemassa (sijaistoimintaa...) ja sitten yhtäkkiä rohkaistui ja haki kanin. Sitten pitkä muisti kanilla... Ei ongelmaa. Nyt saadaan vähän treenata itseluottamusta eri tavoin...

Tämän jälkeen Enya osallistui iltapäivä ryhmään ja johan oli pohjanoteeraus sekin.

Enya NOU0: 
Sosiaalinen käyttäytyminen: käyttäytyy siististi.
Uimahalu: menee empimättä veteen ja ui hyvin.
Hakuinto: Hyvä into vesityössä. Täysin lukossa maatyössä.
Noutohalu: Ottaa spontaanisti löytämänsä riistat.
Nouto-ote: Hyvät otteet sekä lokeista, että variksista.
Palauttaminen: Lokit rantaveteen.
Reagointi laukaukseen: Oudoksuu kumpaakin laukausta ja koira lukkiutuu.
Yhteistyö: Hyvä.
Yleisvaikutelma: Koira lukkiutuu laukauksista, eikä suostu lähtemään hakualueelle.

Enyan tullessa koepaikkaan, niin näin selvästi että oudoksui siellä olevia tavaroita ja telttaa. Hmm en ole tullut ajatelleeksi, että pitäisi laittaa rekvisiittaa metsään sille, mutta täytypi tehdä niin.. Kun mentiin rantaan, niin se ei oikein halunnut istuutua vaan katsoi taaksepäin, että eihän mikään tule sieltä niskaan. Istuutui ja haki vesilinnut. Kun tuli paukku, niin se nousi ja katsoi taaksepäin. Näki heiton veneestä, eikä sitten ollut moksiskaan vaikka virta vei sitä vähän sivulle ja vene tuli lokin päälle jne. Tämän jälkeen mentiin hakuun ja taas sama juttu kun tuli paukku, niin nousi ja rupesi tuijottamaan taaksepäin, eikä nähnyt edes hakualueen heittoa. Sillä vain ei haku käynnistynyt, vaan juoksenteli siellä lähi alueella ja palasi takaisin. Seuraavana päivänä otin Enyan mukaan kokeeseen turistiksia ja alo-luokassa ammuttiin ihan siinä pihapiirin läheisyydessä. Ajattelin, että minua jännittäisi vähän kun menin Merin kanssa starttiin ja Enya kuulisi paukkuja. Istuttiin siinä pihalla ja kun tuli laukaus niin Enya vain kiinnostuneena katsoi mistä tippuu. Se ei ole koskaan reagoinut mihinkään ääniin, että luulen että se vain sai hyvän syyn ruveta tuijottamaan telttaa jne mistä oli epävarma. Tein sille pari noutoa viikolla, että ammuttiin trainerilla vesimarkkeeraus, ei mitään ongelmaa. Sille ei oltu paukutettu haulikolla aiemmin, koska en ajatellut sen olevan sille ongelma kun starttari ja traineri oli ok. Tehtiin vielä sitten sunnuntaina hakua ja muisteja sille koepaikalla. Ei mitään ongelmaa, vaan oli oma vauhdikas itsensä. Nyt kun metsästyskausi alkaa, niin eiköhän se kuule sitten haulikkoakin. Sitä täytyy vain sosialistaa enemmän, koska metsä itsessään ei ollut siitä ihmeellistä vaan kun siellä on asioita mitkä sinne ei ilmeisesti sen mielestä kuulu, tuo on niin tuttua hevosten kanssa kun niiden mielestä on kauhistus joku asia mikä sinne ei kuulu. ;) Enya oli näyttelyssäkin mukana turistina eilen sosialistumisen takia. Kuten olen todennut, niin vaikka koirat osaa osa-alueiden tehtäviä, niin kyllä kokeessa yllätyksiä tulee.

Sunnuntaina 22.7.2012 oli sitten alo-luokka jonne osallistuin Merin kanssa. Meri oli ollut täällä noin pari viikkoa ja jonkun verran jotain juttuja sen kanssa ennätin tekemään. Koe oli varsin mielenkiintoinen. Koepaikalle mentiin veneellä eli soutaja kuskasi ohjaajan ja koiran lammen yli toiselle puolelle. Tämän jälkeen koe alkoi markkeerauksella, jossa tuli lokki veteen. Kun koira oli ehkä n 5 - 7 m päässä tästä markkeerauksesta, niin tuli laukaus ja lokki heitettiin rantaheinikkoon. Osa koirista vaihtoi ja haki heinikkoon tippuneen ensin ja sitten vasta tuon rantaveteen. Meri otti ensin tuon veteen heitetyn ja sitten nouti hyvin heinikkoon heitetyn. Tämän jälkeen hausta piti saada kaksi riistaa pois. Meri sai sieltä yhden variksen ylös. Tämän jälkeen ohjaus talteen, se meni ihan hyvin. Tämän jälkeen haku jatkui. Sai sieltä haettua vielä kanin, mutta haku oli sen verran tukkoista, että sen takia tulos oli ALO-0. Se on ihan fakta, että haussa kestävyys ja sitkeys saisi olla parempaa. Nyt se suunnilleen kävi pikkulenkkejä ja palasi takaisin. Nyt mietittävä, että mitä tämän parantamiseksi tekee. Merin kanssa on tehty asioita, joissa toimii yhteistyössä ohjaajan kanssa, joten tuota itsenäisyyttä on sillä kehitettävä. Oli viime syksynä mukana metsällä ja se toi siihen parannusta. Nyt syksyllä taas menee ja toivottavasti sillä sitkeys sen myötä kasvaa. Tarvitsee haastavia maastoja hakutyöhön, ettei anna periksi heti. Nuo mielestäni on kuitenkin ollut vähän myöhäisiä henkiseltä kehitykseltään. 

Merin arvostelu:
Haku: Koira löytää hausta variksen ja kanin. Ohjaaja yrittää motivoida koiraa, mutta hakuinto puuttuu ja hausta tulee tehoton. 
Ohjattavuus: Selvittää tehtävän ohjattuna.
Paikallistamiskyky: Näkee heitot. Selvittää tehtävän itsenäisesti. Hyvä muistikuva.
Riistan käsittely: Pehmeä suu ja luovuttaa hyvin.
Yleisvaikutelma: Hyvä riistankäsittelijä. Selvittää paikallistamis ja ohjaustehtävän.Tehoton haku sulkee koiran palkinnoilta.

Kokeen tulostaso oli aika laihahko tänä vuonna taisi jäädä 9 koiraa 15:sta ilman tulosta. Ei haku alue mikään haastava mielestäni ollut kooltaan tai maastoltaan. Suopursuja siellä oli paljon. Kuten totesin kelvotonta sakkia... Nyt vain jatkettava treenejä ja kehitettävä noiden ipanoiden nuppeja ja Merille saatava sitkeyttä jostain. Sinänsä tuossa oli sen osalta paljon hyvääkin... Että sellaista.

Tämä samaisena viikonloppuna Demi osallistui agilityn MM-karsintoihin Liedossa. Toiselta radalta tuli hylky ja toiselta 10 virhepistettä, mutta muuten oli ollut sujuva rata. Nyt Demin kisakirjassa kuitenkin on MM-merkinnät. ;) 

Jatkuu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti